Det finns i grunden två olika typer av spelmaskiner. För det första finns de enklare spelmaskinerna som är simpla i utformningen och inte kräver någon större förklaring över hur de fungerar. Sedan finns också progressiva slotmaskiner och videoslots. Dessa har inte lika många år på nacken, men är de mest populära idag. En anledning till att de nyare spelmaskinerna har blivit så populära är bland annat att chansen för att vinna är större, då det finns fler utbetalningslinjer och bonusspel.

 
Vanliga spelmaskiner
 
De vanliga spelmaskinerna betalar alltid ut vinst beroende av ett förbestämt utbetalningsschema. Dessa utbetalningar betalar alltid samma summa varje gång en speciell symbolkombination inträffar. Exempel: om du satsar ett mynt och får jackpot, vinner du till exempel 800 mynt. Har du istället betalat in två mynt, vinner du 1600 på jackpotten, tre mynt ger en jackpot på 2400 mynt och så vidare. Eftersom värdet på mynten kan variera, vinner du också därefter. Stoppar du i en krona, vinner du 800 mynt till ett värde av 800 kronor. Stoppar du i en femma, vinner du 800 mynt till ett värde av 4000 kronor.
 
Progressiva spelmaskiner
 
När det kommer till progressiva spelmaskiner ser det annorlunda ut. Att spelmaskinen är progressiv innebär att jackpotten växer ju fler mynt som stoppas i maskinen. I stort sett alltid är dessutom progressiva spelmaskiner sammankopplade med ett flertal andra slot maskiner. En del av det du stoppar i maskinen går därför till den gemensamma jackpotten, vilket gäller för allas insatser på de spelmaskiner som är sammankopplade med varandra. Det betyder att jackpotten kan bli enorm om det är många spelmaskiner.
 
Du kan se hur stor den aktuella jackpotten är om du tittar längst upp på spelmaskinen. För att ha chans på jackpotten måste du alltid satsa maxinsatsen.